De omgeving

Activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving van Champ Romains

De omgeving

  • Ontspannen
  • Wandelen
  • Fietsen
  • Authentieke dorpjes
  • (Culinair) lekker eten
  • Natuurgebied
  • Vogels
  • Markten
Périgord Limousin

De omgeving

Rondom Champ Romains en omgeving kun je fantastisch wandelen, de natuur is er echt prachtig. Ook kun je gezellige (historische) dorpjes of marktjes in de buurt bezoeken. Er is altijd wel ergens in de buurt een leuke markt waar je heen kunt gaan.

St. Saud (15 minuten lopen via de weg), een gezellig dorpje waar bijna elke dag wel iets te doen is. Bovendien heeft 1 kroegje (met lekkere pizza’s) Heineken op de tap. Het andere bier is ook heerlijk, maar voor de liefhebber :-). Ook zit er een culinair restaurant in dit dorpje (Hostellerie-saint-jacques). Overheerlijk eten en lekker wijntjes. In een prachtige botanische tuin of stijlvol binnen.

 

Périgueux (48 km) springt er wel uit, een gezellige stad. De stad dateert uit de Romeinse tijd en biedt uit ieder vervlogen tijd wel een restant. Het oude stadscentrum kunt u doorkruisen in middeleeuwse sfeer, ook staan er enkele heuse stadspaleizen. De toren en villa van Vesunna/Vesonne zijn kenmerkend voor de stad. De toren was het hart van de grote tempel die hercentrum van Vesunna vormde. In 1959 leidden opgravingen tot de ontdekking van een oude villa. Inmiddels beschermt een modern gebouw de resten van de villa en kunt u er geriefelijk een blik in de oudheid werpen. De roemruchte kathedraal de Puy Saint Front is zeker een bezoek waard. Pak dan gelijk de Rue de Limogeanne even mee, vol met prachtige renaissance gebouwen en stadspaleizen. Maar ook vindt u er chique winkeltjes, die gericht zijn op de welvarende bewoners van de provincie. En natuurlijk veel aandacht voor de gastronomie: tenslotte is Périqueux de hoofdstad van de Périgord, beroemd om zijn uitmuntende keuken. U vindt er ieder dag de ‘marche des fermiers’ (boerenmarkt), op woensdag en zaterdag zijn deze vergroot tot de ‘marches des faveurs’ (markt van de smaak).

Chancelade is net iets meer dan een buitenwijk van Périgueux met zijn indrukwekkende abdij (te bezichtigen) en bijbehorende park en het ligt in een mooie vallei. Midden in het dorp vindt u ook nog een 12e eeuws kerkje, een wasplaats en allerlei voorzieningen.

Aubeterre-sur-Dronne (72 km) ligt op een rots boven de rivier de Dronne vlakbij de plek waar de grenzen van drie oude Franse provincies bij elkaar komen. Tel daarbij de hoge ligging boven de rivier en het is duidelijk dat het dorp strategisch belangrijk was. Daarbij kwam nog bij dat het ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en dat is natuurlijk ook niet slecht voor de ontwikkeling. Voor de pelgrims werd in de twaalfde eeuw een kerk gebouwd en het is dan ook niet vreemd dat de naam van de heilige Jacobus draagt, de heilige die ligt begraven in Santiago de Compostella. Het gebouw is behoorlijk eclectisch want het is een ratjetoe van verschillende stijlen en culturen en dat maakt het bijzonder interessant. De opvallende rechte voorgevel heeft duidelijk byzantijnse invloeden terwijl de drie portalen romaans zijn. De abstracte versieringen doen denken aan de Moorse cultuur uit de Spanje maar ook aan de edelsmeedkunst uit Scandinavië en van de Karolingers. Ondanks dat de kerk tijdens de godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw zeer zwaar was beschadigd staat er dus nog genoeg om van te genieten.

Zeker zien: Ondergrondse kerk, Jacobus kerk, terras op het dorpsplein!!

Aubeterre-sur-Dronne-ondergrondse-kerk-saint-jean-cc-patrick-janicek

Brantôme en-Périgord (33 km) “Soms is het natuur en mens gelukt samen te werken om een ​​meesterwerk te componeren. Dit is het geval van Brantôme, de mooiste en meest betoverende kleine stad in de Perigord. In dit droomstadje bouwden de monniken een bewonderenswaardige en machtige abdij waarvan de toren domineert in de vallei. ” André Maurois van de Franse Academie.

Brantôme is een plaatsje gelegen aan de oevers van de rivier Dronne, in het departement Dordogne. Brantôme staat ook wel bekend als het Venetië van de Perigord. Het plaatsje ligt op een oude bedevaartsroute naar Santiago de Compostela, de zogenaamde Via Lemovicensis. Brantôme

Het plaatsje is ontstaan rond haar abdij, die in het jaar 769 na Christus door Charlemagne werd gesticht op een eilandje in de rivier Dronne. Volgens een legende zouden zich enkele belangrijke relikwieën in de abdij hebben bevonden. Hierdoor groeide de abdij al snel uit tot een bedevaartsoord en ontstond er al snel een klein dorpje rondom de abdij. De Dordogne werd echter geteisterd door invallen van de Noormannen. Ook dit plaatsje ontkwam niet aan de Noormannen. Zo werd de abdij en het kleine plaatsje dat om de abdij heen was ontstaan twee maal in een relatief korte periode geplunderd, in het jaar 848 na Christus en in het jaar 857. Ook tijdens de Honderdjarige Oorlog bleef het plaatsje niet ongeschonden. Zo werd het plaatsje aan het begin van de vijftiende eeuw na Christus belegerd door de troepen van de heer van Mussidan, die loyaal waren aan de Engelsen. Ondanks deze gewelddadige geschiedenis kon Brantôme uitgroeien tot het prachtige plaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat. Vandaag de dag geldt Brantôme als een van de mooiste plaatsjes in het departement Dordogne. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze streek is een bezoekje aan dit prachtige plaatsje dan ook meer dan de moeite waard. Wanneer u het plaatsje bezoekt zult u al snel begrijpen waarom Brantôme ook wel bekend staat als het Venetië van de Perigord. Haar ligging aan de rivier Dronne is werkelijk waar prachtig te noemen. In het plaatsje kunt u heerlijk wandelen door de mooie straatjes, of lekker uitrusten op een van de terrasjes. Een bezoekje aan de abdij van Saint-Pierre de Brantôme is ook een echte aanrader. Een bezoekje aan dit prachtige plaatsje is absoluut aan te bevelen!
Brantôme

Nontron (12 km) is de hoofdstad van de Perigord Vert. Zonder een keertje hier te stoppen, kunt u geen volledig beeld van de Dordogne opbouwen. Deze stad is werkelijk anders dan Bergerac en omgeving, anders dan Sarlat en de bossen. Nontron is wit en groen, echt groen.

Nontron is natuurlijk een wat grotere stad. U vindt hier in de winkels bijna alles van uw gading. De stad is gebouwd op de heuvelwand van de vallei van de Bandiat en is al meer dan 2000 jaar bebouwd. Nontron kent een zacht klimaat, mooie tuinen en parken, fonteinen, traditionele huizen, markten en is het hele jaar door levendig. Nontron is een goede uitvalbasis voor wie eens langer inde Perigord Vert wil blijven.

In die lange geschiedenis is Nontron diverse malen volledig vernield en weer opgebouwd. Door bijvoorbeeld de Sarracijnen (moren) in de 7e eeuw en de Noormannen in de 9e eeuw.
In het zuiden van de stad, vindt u een oud kasteel, Peytavis, bovenop kelders die vele malen ouder zijn dan het kasteel zelf: dat werd immers in door de eeuwen heen opgebouwd, afgebroken, opgebouwd, verbeterd enzovoorts. In het museum vindt u het poppenmuseum. Nontron is ook beroemd om zijn messen.

Nontron - Gids voor toerisme, vakantie & weekend in de Dordogne

Het stadspaleis van Nontron met rechts  de Information Touristique (VVV)

St-Pardoux-la-Rivière (6 km)De bourg van St-Pardoux-la-Rivière is gebouwd om een oude brug over de rivier de Dronne die de grens markeert tussen de kalkgronden van de Perigord (naar het zuiden toe) en het graniet (naar het noorden). U bent hier op een van de uitlopers van bossen van de Dordogne, vlakbij de wat kalere Limousin. Naast de oversteekplaats verrees een klooster en zonder veel noemenswaardigs groeide Saint Pardoux in de middeleeuwen rond deze twee centra.

Saint-Pardoux-la-Rivière - Gids voor toerisme, vakantie & weekend in de Dordogne

Grote steden

Grote steden in de buurt zijn: Limoges (een uur rijden). Bordeaux (2 uur rijden). Bergerac (1,5 uur rijden). En meer in de buurt van Champs-Romain.

Restaurants

Op de camping zit een heerlijk restaurant. Zij bieden een prachtige a la carte aanbod. Op uw aankomstdag kunt u genieten van een 3-gangen diner voor slechts € 13,- per persoon! Als u hier gebruik van wilt maken, laat dit ons dan van te voren even weten.

Absolute aanrader op 2 kilometer lopen is Hostellerie-saint-jacques!

Boodschappen / supermarkt

Er zijn meerdere plaatsen dichtbij waar u boodschappen kunt doen. Op een kwartier met auto is Nontron met eigenlijk alles wat je nodig zou hebben. (Bricomarche om te klussen en een grote Intermarche voor de boodschappen)